Sezónna tekvicová polievka – suroviny (rozpočet na 4 porcie):
1 kg žltej (maslovej) tekvice, 250 g cibule, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 50 g masla, lyžičku sladkej papriky, olej, 800 ml slepačieho vývaru (slepačí bujón), soľ, 30 g tekvicových semienok, čierne korenie, 150 g smotany, 1 lyžicu mlieka, 4 lyžičky oleja z tekvicových semienok (nemusia byť), pažítka
Postup:
Tekvicu ošúpeme, vyberieme semienka, nakrájame na kocky. Ošúpeme cesnak a cibuľu, nakrájame. Maslo rozpustíme v hrnci, pridáme cibuľu, cesnak a tekvicu, potom pridáme červenú papriku v prášku a všetko necháme krátko podusiť. Prilejeme vývar a necháme 20 minút variť. Semienka orestujeme na suchej panvici. Polievku rozmixujeme alebo len dobre roztlačíme vareškou, pridáme 2 lyžice smotany, osolíme, okoreníme. Zbytok smotany zmiešame s mliekom a osolíme. Sezónna tekvicová polievka je hotová. Polievku dáme na taniere, ozdobíme smotanou s mliekom, pažítkou, prihodíme semienka a prípadne pokvapkáme olejom z tekvicových semienok.