Suroviny na pečené cibuľky:
8 stredne veľkých cibulí, 100 g anglickej slaniny, 80 g Olomouckých tvarůžkov Kousky, 1 plátok bieleho toastového chleba, pár byliek tymianu, olivový olej.
Postup:
Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Vložte do nej celé, neošúpané cibule, aj so šupkou, a nechajte 15 minút variť, až budú takmer mäkké. Uvarené ich vyberte a ochlaďte v studenej vode. Potom zrežte vrch cibule a ošúpte vonkajšiu oschnutú šupku. Malým ostrým nožíkom a lyžičkou opatrne vydlabte strednú časť cibulí tak, aby ste u každej ponechali 2 – 3 vonkajšie vrstvy. Ak sa na spodnej časti niektorej cibule urobila dierka, použite zvnútra kúsok z odstránenej vrstvy ako záplatu. Približne polovicu cibuľových vnútier (vydlabanej cibuľovej dužiny) nevyhadzujte – budete to potrebovať.
Anglickú slaninu nakrájajte na kocôčky a opečte na panvici. Len čo pustí trochu tuku, pridajte ku nej pokrájané cibuľové stredy a nechajte ešte ďalších 5 – 10 minút zmäknúť. Potom dajte do misky trochu vychladnúť.
Toastový chlieb rozsekajte v mixéri na strúhanku. Tvarůžky nakrájajte na menšie kúsky a spolu so strúhankou a tymianom primiešajte ku slanine a opečenej cibuli. Rozdeľte do pripravených cibuľových košíčkov a dajte na 30 minút do rúry zapiecť. Pečené cibuľky podávame napríklad ako predjedlo.
Tip:
Milujete recepty, ktoré se tvária zložito a a sofistikovane, ale v skutočnosti sú ľahko uvarené? Hlavný trik plnených cibuliek je predvariť si ich. Pečenie je potom už len otázkou chvíľky a ľahšie sa z nich aj vyberú stredy.