Tatársky biftek (hovorovo tiež tatarák) je jedlo zo surového hovädzieho mäsa, ktoré sa pripravuje zo sviečkovice. Jemne naškrabané mäso sa podáva s nakrájanou cibuľou, soľou a čiernym korením, mletou červenou paprikou, worchestrovou omáčkou a horčičou. Dochutí sa červenou mletou paprikou a spojí so surovým vaječným žĺtkom. Všetky ingredience sa dobre zmiešajú a zvyčajne sa podávajú na hrianke potretej cesnakom.
Suroviny na tatarák s čiernym chlebom (rozpočet pre 3 porcie):
200 g hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 2 čajové lyžičky kapár, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika, worchesterová omáčka, 1 žĺtko, 3 ks čierneho chleba, 20 g masla
Postup:
Hovädzie mäso na jemno pomelieme a zmes dáme do misky. Pridáme kapary, na jemno posekanú cibuľku a dobre premiešame. Ochutíme čerstvým mletým korením, soľou, mletou paprikou a worchesterovou omáčkou. Nakoniec do zmesi vmiešame žĺtko. Čierny chlieb potrieme maslom a tatarákom.