Kysnuté pečivko s domácou vajíčkovou nátierkou

Suroviny na kysnuté pečivko s domácou vajíčkovou nátierkou:

500 g hladkej múky, 300 ml vody, 100 g tekvicového pyré (získame napríklad z dužiny hokaido alebo maslovej tekvice, ktorú sme upiekli na 180 stupňoch asi 30 minút), 1 kopcovitá ČL soli, 1 balíček sušeného droždia, mak, sezam alebo ľanové semiačka na posypanie

pečivko s domácou vajíčkovou nátierkou

Postup:

Do preosiatej múky primiešajte soľ, sušené droždie, pridajte vodu, tekvicové pyré a vymieste cesto, ktoré bude hladké, pružné a bude sa odlepovať od okrajov misy. Cesto nechajte prikryté vykysnúť na dvojnásobok objemu. Potom ho rozdeľte na pomúčenej doske na 10 rovnakých kúskov, premieste  a nechajte prikryté utierkou podkysnúť (asi 20 minút). Z kúskov cesta vytvarujte žemličky, rožteky alebo pletenky, nakladiete ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ešte raz ich nechajte pred pečením podkysnúť. Rúru rozohrejte na 220 stupňov. Pečivká potrite vodou alebo vaječným bielkom, posypte semiačkami a dajte piecť na 15-20 minút, kým budú na povrchu zlatohnedé.

Podávajte napríklad s domácou vajíčkovou nátierkou. Tú si pripravíte z troch na tvrdo uvarených vajec, 3 trojuholníkov taveného syra, 100 g mäkkého masla a 1 PL plnotučnej horčice. Všetky prísady ponorným mixérom vymiešajte do nadýchaného krému.  

Toto  ľahké občerstvenie skvele doplní  slovenské  akostné víno Vitis Rizling rýnsky. Toto svieže víno je charakteristické svetlou zelenožltou farbou s jemným buketom lipového kvetu, čo mu prepožičiava jemnú eleganciu. Je výrazné a expresívne v chuti, pikantné, s dominantnými kyselinami.

 Dobrú chuť Vám praje Vitis !

www.vitis.sk

 Recept a foto: @SistersBakery.sk

www.najnapoje.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach