Lososový tatarák ocení každý milovník rýb. Pripravuje sa s čerstvým surovým lososom a korením. Bežne sa natiera na sušienky alebo chlieb a konzumuje sa ako predjedlo. Na obvyklú prípravu sa nasekaný filet z lososa osolí a okorení, zmieša s nadrobno nakrájanou šalotkou alebo cibuľou, prípadne pažítkou alebo bazalkou a dochutí octom alebo citrónovou šťavou, olejom a korením, ako je kôpor alebo koriander.
Suroviny na lososový tatarák s olivovou tapenádou:
Tatarák: 700 g filet s lososa, 2 ks citrón, 1 dcl olivový olej, soľ podľa chuti, biele mleté korenie, 300 g uhorka, 10 g pažítka.
Tapenáda: 10 g kôpor, 150 g červená cibuľa, 200 g olivy, 50 g francúzska horčica, bagety
Postup:
Lososa očistíme od kože a nasekáme na jemno na kašovitú hmotu. Do toho pridáme najemno nakrájané očistené uhorky, na jemno nakrájanú pažítku, trošku olivového oleja, soľ a biele korenie. Podobne pripravíme aj tapenádu, najemno nakrájame olivy, ančovičky, kôpor, červenú cibuľu a pridáme trošku francúzskej horčice. Podávame s opečenou bagetou.