Sicílska caponata s baklažánom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Španieli majú pisto, Francúzi zasa ratatouille a Taliani caponatu. Dá sa povedať, že Sicílska caponata je talianske národné zeleninové jedlo.

Caponatu môžete jesť ako samostatné jedlo ale aj ako prílohu. Na teplo aj na studeno.Základ caponaty tvoria baklažány, stonkový zeler, cibuľa, rajčiny alebo rajčinový pretlak – passata.

Každá dedinka na Sicílii má svoju vlastnú caponatu. Do caponaty sa môžu pridávať kapary, zelené aj čierne olivy, píniové oriešky, mandle, hrozienka, bazalka a iné bylinky.

Caponata by mala mať vyváženú, sladkokyslú chuť, takže sa niekedy okrem hrozienok dochucuje cukrom alebo medom a naopak kyslosť sa dosahuje pridaním vínneho octa.

Sicílska caponata s baklažánom – suroviny:

2 baklažány, soľ, olivový olej, 1 stonkový zeler, 1 malá cibuľa, 300 ml paradajkového pyré, 100 g zelených olív, hrsť kapár, bazalka, 80 ml červeného vinného octu, 2 PL kryštálového cukru, chlieb

caponata s baklažánom
caponata s baklažánom

Postup:

Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia.

Mohlo by vás zaujímať

Baklažánový kaviár s tahini pastou

35 minútSuroviny na baklažánový kaviár s tahini pastou: 1 baklažán, 1 konzerva cíceru, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL tahini pasty, 4 ks sušených paradajok, štipka kurkumy,… Čítaj ďaľej

Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej sa caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Sicílsku caponatu podávame s krajcami chleba.

Zdroj: Penam

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach