Veterníky s bryndzovou plnkou – suroviny (rozpočet na 40 kusov veterníkov):
250 ml vody, 50 g masla, štvrť lyžičky soli, 150 g múky, 3 vajcia
Plnka: 2 zrelé avokáda, šťava z 1 citróna, 200 g jemného tvarohu alebo Lučiny, soľ, 1 – 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 100 g zelených olív, lístky bazalky
Postup:
V hlbšom hrnci zvaríme vodu s maslom a soľou. Keď sa maslo rozpustí, vsypeme múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, až kým sa masa neodlepuje od dna. Necháme mierne vychladnúť a postupne vmiešame vajcia. Vypracujeme hladké cesto. Plech vyložíme papierom na pečenie a lyžicou alebo pomocou zdobiaceho vrecka kladieme naň malé kôpky cesta, vo veľkosti orecha. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 ° C a pečieme asi pol hodiny. Upečené veterníky ešte horúce prestrihneme na polovice a necháme vychladnúť. Spodné polovice natrieme plnkou, obložíme pokrájanými vykôstkovanými olivami, ozdobíme lístkami bazalky a prikryjeme hornou polovicou.
Avokádová plnka:
Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku, dužinu vydlabeme a rozmixujeme. Postupne pridáme jemný tvaroh a citrónovú šťavu. Osolíme, okoreníme, podľa chuti primiešame pretlačený cesnak a všetko spolu dohladka rozmixujeme. Veterníky môžeme plniť aj bryndzovou alebo tvarohovou plnkou.
Bryndzová plnka:
Vymiešame 250 g bryndze, lyžicu mletej červenej papriky, lyžičku horčice, posekanú pažítku a 2 – 3 lyžice pochúťkovej smotany.
Mohlo by vás zaujímať
Tvarohová plnka:
Kocku tvarohu vymiešame s 2 – 4 lyžicami pochúťkovej smotany, lyžičkou mletej červenej papriky, troškou mletej rasce, soľou, mletým čiernym korením a na drobné kocôčky pokrájanou kápiou a cibuľou.