Španielská Tortilla alebo tortilla de patatas (po španielsky zemiaková omeleta) je obľúbené španielske jedlo, ktoré sa môže podávať teplé alebo studené. V Španielsku sa často podáva ako predjedlo.
Hoci základnými a mnohokrát jedinými prísadami sú zemiaky a vajcia, môže sa tortilla de patatas podávať aj s inou zeleninou, ako napríklad cibuľa, sladká paprika, pažítka, cesnak. V Španielsku sa toto jedlo niekedy označuje ako tortilla española (španielska omeleta), aby sa tak odlíšila od tortilla francesa (francúzska omeleta).
Španielska tortilla de patatas by sa nemala zamieňať s mexickou tortillou, čo je úplne iné jedlo z múky.
Španielská Tortilla – suroviny:
6 – 7 stredných zemiakov, 1 žltá cibuľa, 5 – 6 vajec, 2 – 3 hrnčeky olivového oleja na smaženie, soľ
Postup:
Z tejto dávky pripravíte 8 – 10 porcií ako tapas, alebo 6 porcií ako hlavný chod. Rozkrojte olúpané zemiaky na polovicu pozdĺžne. Potom na tenké plátky asi 3mm hrubé. Olúpte a nakrájajte cibuľu. Zemiaky a cibuľu zmiešajte a osoľte. V panvici rozohrejte olivový olej pri strednej teplote. Opatrne umiestnite zmes do panvice, po celej ploche. Olej by mal takmer zakryť zemiaky. Ak sa zemiak ľahko zlomí, sú hotové. Vyberte z panvice a nechajte olej odkvapkať. Vajcia rozšľahajte a nalejte do zmesi zemiakov a cibule. Zamiešajte. Nalejte 1-2 lyžice olivového oleja do malej panvice (20 – 25 cm) a zahrejte pri strednej teplote.
Mohlo by vás zaujímať
Zmes znovu premiešajte, dajte do panvice a rozprestrite. Nechajte pripiecť na okrajoch. Keď je zmes opečená zospodu, obráťte a opečte z druhej strany. Aby sa vám nerotzhala, nad drezom obráťte panvicu na tanier a z taniera nechajte skĺznuť opäť na panvicu. Po upečení nechajte omelet “sadnúť” na panvici ešte 2 minúty. Tortilla Española je vynikajúca s takzvaným Sofrito, paradajkovou omáčkou: paradajky, cibuľu, cesnak a papriky urestujte na panvici.