Čo by nemalo chýbať na veľkonočnom stole?

Veľkú noc môžeme zaradiť do kategórie sviatkov, na ktoré sa tradične tešia malí i veľkí. Napriek tomu, že tohto roku nám čaro veľkonočných sviatkov pokazil a zatienil prízrak nebezpečného vírusu, určite si ich chceme so svojimi najbližšími užiť aspoň v rámci najužšieho rodinného kruhu. Veríme, že aj vďaka týmto inšpiráciám bude tohtoročná Veľká noc predsa len trochu krajšia…

Viete, čo by nemalo chýbať na veľkonočnom stole?

na veľkonočnom stole
https://www.shutterstock.com

Ak sa držíte kresťanských zásad a dodržali ste predveľkonočný pôst, robíte dobre aj pre svoje zdravie. Vášmu organizmu len prospeje, ak sa prečistí a zároveň sa pripraví na záťaž veľkonočných dobrôt. Je pravda, že typické veľkonočné pochúťky nepatria do kategórie zdravých potravín, ale rozhodne si ich počas sviatočných dní neodopierajte! Ako by to vyzeralo, keby ste sa namiesto chutného údeného mäska napchávali diétnymi suchármi? Doprajte si zo všetkého, ale s mierou a radšej si pridajte pravidelné prechádzky na jarnom slniečku.

V rôznych kútoch Slovenska sa môžeme stretnúť s odlišnými tradíciami a zvyklosťami nielen v priebehu sviatkov, ale aj pri príprave veľkonočného pohostenia. Minimálne jedna surovina je však v každom kúte rovnaká – vajíčka. Veľkú noc si bez vajíčok snáď ani nevieme predstaviť. Vajcia v podobe kraslíc, alebo čokoládových vajec slúžia oddávna ako výslužka šibačom, sú tiež dominantným prvkom veľkonočnej výzdoby a v silnom pomere sú zastúpené aj v našej kuchyni. Vďačným občerstvením môžu byť napríklad chlebíčky s vajíčkovou nátierkou, ktoré môžete ozdobiť kolieskami paradajky, alebo zelenej vňatky, obľúbené sú aj „Ruské vajcia“, alebo rozmanité vajíčkové šaláty. Vajcia budete potrebovať aj pri pečení veľkonočných dezertov a koláčikov, tak si ich nezabudnite zaobstarať v dostatočnom množstve!

Ďalšie potraviny, ktoré by nemali chýbať vo veľkonočnej kuchyni – údené mäso, majonézový šalát, alebo šalát z čerstvej jarnej zeleniny, rôzne druhy tvrdého syra, šunka, klobása a podobne. Najefektívnejšie a najpraktickejšie bude, ak si z týchto potravín pripravíte obložené misy. Každý si tak môže „zobnúť“ z toho, na čo má chuť a navyše sa môžete dokonale „vybúriť“ pri efektnom naaranžovaní.
Z veľkonočných dezertov si môžete upiecť bábovku, vianočku, rôzne pletence, či sladké venčeky a hniezda. Snáď najtypickejším sladkým potešením je veľkonočný baránok, alebo zajačik, ktorý vám bude nielen chutiť, ale aj krásne zdobiť prestretý stôl.

Verím, že sa už všetci tešíte na sviatky jari, na viac slniečka, prílev farieb do každodenného života a tiež na prípravu chutného jedla pre svojich najbližších! Nechajte sa inšpirovať našimi receptami aby na veľkonočnom stole bolo všetko tip-top. 🙂

Vajcová pomazánka pre šibačov

Šalát s jablkami a vajíčkom

Veľkonočný baránok

Sviatočná vianočka