Suroviny na Krúpový šalát:
40g špaldových krúp, 3 krajce chleba nakrájané na plátky, olivový olej na potretie chleba, 8 cherry paradajok ( alebo 4 stredne veľké klasické), 1 uhorka – hadovka, 1/2 malej červenej cibule nakrájanej na tenké plátky, hrsť koriandru, 1 a 1/2 lyžice lístkov mäty (ja som použila marockú), 1 hrsť lístkov petržlenu, 70ml olivového oleja, 1 lyžica šťavy z citróna, 1 lyžica jablkového octa,1 strúžik cesnaku (väčší alebo 2 menšie), soľ, korenie
Postup:
Trúbu si predhrejte na 190°C. Uvarte si podľa návodu krúpy. Ideálne je variť ich cca 20min, nebudú ani tvrdé ani veľmi mäkké – rozvarené. Po uvarení ich sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte na sitku odkvapkať a preschnúť.
Plátky chleba potrite olivovým olejom a poukladajte na plech. Dajte do rúry, pečte 10min, otočte a znova potrite a dopekajte ďalších 10min. Chlebíky by mali byť tvrdé a suché. Po upečení ich nechajte vychladnúť a nalámte na menšie kúsky.
Paradajky a uhorky pokrájajte na menšie kúsky, spolu s pokrájanou cibuľou dajte do hlbokej väčšej misy. Pridajte nasekané bylinky, nakrájaný chleba a usušené krúpy. Nakoniec si pripravte dressing – zmiešajte olej, ocot, citrónovú šťavu, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Pred podávaním polejte krúpový šalát dressingom a nechajte 5 min postáť aby sa chute spojili. Ak chcete, aby bol chlieb mäkší, nechajte ho postáť o niečo dlhšie v chladničke.
Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz