Borievkový sirup

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Borievkový sirup sa užíva pri kašli i ako prevencia jeho vzniku.

Suroviny na borievkový sirup:

1/4 kg čerstvých borievok, 1 liter vody, 1/2 – 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bazy a byliniek

Postup:

Borievky dobre roztlačíme pomocou drevenej varešky a potom prelejeme prevarenou, vriacou vodou. Prikryjeme a necháme 24 hodín vylúhovať. Potom postavíme na sporák a uvedieme do varu. Potom scedíme, borievky ešte dôkladne pretlačíme cez sito a pridáme 1/2 – 1 kg cukru na prípravu sirupu z bazy a byliniek, dôkladne premiešame a necháme úplne rozpustiť. Hotový sirup nalejeme do pohárikov so skrutkovacím uzáverom a uložíme na chladné  miesto.

Borievkový sirup užívame pri kašli u dospelých – 3 čajové lyžičky denne.

Mohlo by vás zaujímať

Ríbezľový sirup z čiernych ríbezlí

15 minútSpraviť si vlastný ríbezľový sirup, je na nezaplatenie. Taký, aký bude, nedostanete v žiadnom obchode. A navyše si môžete byť istí, že ste na jeho… Čítaj ďaľej

Cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek

Cukor na prípravu sirupu rozpustíme v horúcej vode a povaríme. Keď je roztok číry zalejeme ním kvety, bylinky, ovocie a ponecháme ich v cukrovom roztoku macerovať asi 48 hodin v chlade. Sirup precedíme, naplníme do sterilných fliaš, uzavrieme a uskladníme v chlade. Pre dlhšiu trvanlivosť uvedieme sirup do varu na 3 minúty.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach