Domáci bazovo – šalviový sirup

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Baza čierna voľakedy ochraňovala pred zlými silami a bosorkami. Dnes vieme, že plody bazy sú mierne jedovaté, obsahujú sambunigrín a preto sa nesmú konzumovať surové. Varom sa však sambunigrín odbúra a bobule sa dajú jesť. Tmave farbivo je výborný antioxidant.

Šalvia lekárska napomáha tráveniu a má protizápalové účinky. Je osvedčená ako účinná zbraň proti kašľu, ktorý dokáže upokojiť. Vie regulovať nadmerné potenia.

Suroviny na domáci bazovo – šalviový sirup:

1 kg plodov bazy čiernej, 1 kg cukru na prípravu sirupov z bobuľového a kôstkového ovocia, 4 l vody, 30 dkg lístkov šalvie lekárskej

Postup:

Premyté plody čiernej bazy pozbavíme hrubých stoniek, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Do horúcej zmesi dáme Korunný cukor na prípravu sirupov z bobuľového a kôstkového ovocia a miešame až do rozpustenia. Potom odstavíme a pridáme umyé a nasekané šalviové lístky. Necháme prikryté stáť 24 hodín. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni povaríme ca 10 minút. Horúce prelejeme cez sítko s gázou a teplý sirup plníme do fliaš.

Mohlo by vás zaujímať

Fialkový sirup

30 minútSuroviny: na fialkový sirup 2 šálky čerstvo natrhaných fialkových kvetov, 1/4 litra horúcej, prevarenej vody, cukor na prípravu sirupu – podľa potreby Postup: Najprv zoberieme… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach