Suroviny:
1 l jablkového pyré, 250 ml malín, 300 g želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Jablká umyjeme, odstránime jadierka a aj so šupkou pokrájame na štvrtinky. Vložíme ich do širšieho hrnca až po okraj a zalejeme asi do jednej štvrtiny vodou. Prikryté varíme bez miešania asi 5 minút, kým sa jablká nerozvaria. Rozvarenú hmotu necháme sčasti vychladnúť a všetko dohladka rozmixujeme. Ak chceme jemnejší pretlak, môžeme ho nakoniec ešte prepasírovať cez sitko. Pyré za stáleho miešania privedieme do varu, prisypeme zvolené ovocie (väčšie druhy ošúpeme a nadrobno pokrájame) a po častiach pridávame želírovací cukor 2:1. Spolu varíme ešte asi 5 minút. Horúci džem nalejeme do vysterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom. Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.