Uchovajte si chuť letnej mrkvy aj na zimu v podobe sladkého mrkvového džemu. Mrkvový džem – to je taký malý zázrak. Prekvapivé je, že chutí skôr ako ako marhuľový či mangový džem. Preto ho môžete použiť namiesto marhuľového džemu. Jeho príprava je jednoduchá. Vyskúšajte náš recept.
Suroviny na mrkvový džem:
1 kg mrkvy, 250 g sušených hrozienok – sultánok, 500 ml vody, 500 g želírovací cukor 2:1, šťava a kôra z 3 citrónov, 2 lyžičky mletého zázvoru.
Postup:
Mrkvu najemno postrúhame a spolu s hrozienkami zalejeme vodou. Privedieme do varu a na miernom ohni asi 30 minút varíme do zmäknutia. Potom za stáleho miešania pridáme želírovací cukor, citrónovú šťavu a postrúhanú kôru. Uvedieme do varu a varíme ešte apoň 5 minút. Na konci primiešame ďumbier a už nevaríme. Horúci vlejeme do vysterilizovaných zaváracích pohárov a pevne uzavrieme.