Pomarančový džem s vínom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Rozpočet surovín na 7 fliaš po 450 g:

Asi 10 chemicky neošetrených pomarančov, 1,75 kg Korunný cukor želírovací 2:1, štipka kyseliny citrónovej, 1/8 l portského vína

 

Postup:

Dva chemicky neošetrené pomaranče umyjeme horúcou vodou a dokonale osušíme. Ich vrchnú šupku s vonnými silicami pokrájame na tenučké pásiky, zmiešame s cukrom a vložíme do širokého hrnca, v ktorom budeme variť lekvár. Ostatné pomaranče ošúpeme, odstránime i bielu medzivrstvu. Plody rozdelíme na dieliky, ktoré zbavíme zrniečok a pokrájame na kúsky. Oddelíme 1,6 l pomarančovej masy. Toto množstvo pridáme do cukru, rýchlo privedieme do varu, stále miešame. Pridáme kyselinu citrónovú a prevaríme. Ak pracujeme s čistým cukrom, pridáme 2 vrecká petozy a krátko povaríme (podľa návodu na obale). Dochutíme vínom, znovu prevaríme a povaríme. Lekvár naplníme do fliaš vyplachnutých horúcou vodou. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Keď sa na povrchu vytvorí ochranná kožka, prikryjeme ju kúskom celofánu namočeným v alkohole. Fľaše napokon uzatvoríme viečkom alebo previažeme celofánom.

Korunný cukor želírovací 2:1

Korunný cukor želírovací 2:1 je jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou. Svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje celý proces výroby domácich džemov a marmelád. Vyznačuje sa želírovacou schopnosťou, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Hotové džemy tak možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach