Rozpočet surovín na 7 fliaš po 450 g:
Asi 10 chemicky neošetrených pomarančov, 1,75 kg Korunný cukor želírovací 2:1, štipka kyseliny citrónovej, 1/8 l portského vína
Postup:
Dva chemicky neošetrené pomaranče umyjeme horúcou vodou a dokonale osušíme. Ich vrchnú šupku s vonnými silicami pokrájame na tenučké pásiky, zmiešame s cukrom a vložíme do širokého hrnca, v ktorom budeme variť lekvár. Ostatné pomaranče ošúpeme, odstránime i bielu medzivrstvu. Plody rozdelíme na dieliky, ktoré zbavíme zrniečok a pokrájame na kúsky. Oddelíme 1,6 l pomarančovej masy. Toto množstvo pridáme do cukru, rýchlo privedieme do varu, stále miešame. Pridáme kyselinu citrónovú a prevaríme. Ak pracujeme s čistým cukrom, pridáme 2 vrecká petozy a krátko povaríme (podľa návodu na obale). Dochutíme vínom, znovu prevaríme a povaríme. Lekvár naplníme do fliaš vyplachnutých horúcou vodou. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vychladnúť. Keď sa na povrchu vytvorí ochranná kožka, prikryjeme ju kúskom celofánu namočeným v alkohole. Fľaše napokon uzatvoríme viečkom alebo previažeme celofánom.