Suroviny na napoleonove klobúky ( rozpočet na 40 kusov ):
Náplň: 100 g mletých vlašských alebo lieskových orechov, 2 zarovnané PL krupicového cukru, 1/2 KL Rumovej arómy, 1 balíček škoricového cukru, 1 bielok, 1 PL mlieka, 40 g hrozienok
Cesto: 250 g hladkej múky, 1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva, 65 g krupicového cukru krupicového, 1 balíček vanilínového cukru, 1PL mlieka, 1 žĺtok, 125 g masla alebo margarínu
Na potretie: 1 vajce, 1PL mlieka
Ešte potrebujeme: valček, formičku na vykrajovanie koliesok s priemerom asi 6 cm, plech na pečenie, papier na pečenie
Postup:
Na prípravu náplne zmiešame v miske mleté orechy, cukor, škoricový cukor, rumovú arómu, bielok a mlieko. Vmiešame hrozienka, ktoré môžeme predtým namočiť do rumu. Na cesto na doske ručne spracujeme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vanilínový cukor, mlieko, žĺtok a maslo alebo margarín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chladničke asi 1/2 hodiny stuhnúť. Cesto vyváľame na doske na plát hrubý asi 3 mm a vykrajujeme formičkou kolieska. Kolieska potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a do stredu každého položíme trochu orechovej náplne. Cesto stlačíme z troch strán do stredu, aby sme vytvorili klobúky a okraje potrieme opäť vajcom. Klobúky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry piecť.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 25 minút
- Doba pečenia: asi 12 minút
Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním uchovávame v uzavretej nádobe.
Zdroj: Oetker