Napoleonove klobúky

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Suroviny na napoleonove klobúky ( rozpočet na 40 kusov ):

Náplň: 100 g mletých vlašských alebo lieskových orechov, 2 zarovnané PL krupicového cukru, 1/2 KL Rumovej arómy, 1 balíček škoricového cukru, 1 bielok, 1 PL mlieka, 40 g hrozienok

Cesto: 250 g hladkej múky, 1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva, 65 g krupicového cukru krupicového, 1 balíček vanilínového cukru, 1PL mlieka, 1 žĺtok, 125 g masla alebo margarínu

Na potretie: 1 vajce, 1PL mlieka

Ešte potrebujeme: valček, formičku na vykrajovanie koliesok s priemerom asi 6 cm, plech na pečenie, papier na pečenie

Napoleonove klobúky

Postup:

Na prípravu náplne zmiešame v miske mleté orechy, cukor, škoricový cukor, rumovú arómu, bielok a mlieko. Vmiešame hrozienka, ktoré môžeme predtým namočiť do rumu. Na cesto na doske ručne spracujeme múku zmiešanú s kypriacim práškom,  cukor, vanilínový cukor, mlieko, žĺtok a maslo alebo margarín. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chladničke asi 1/2  hodiny stuhnúť. Cesto vyváľame na doske na plát hrubý asi 3 mm a vykrajujeme formičkou kolieska. Kolieska potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a do stredu každého položíme trochu orechovej náplne. Cesto stlačíme z troch strán do stredu, aby sme vytvorili klobúky a okraje potrieme opäť vajcom. Klobúky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do predhriatej rúry piecť.

  • Elektrická rúra: 180°C
  • Teplovzdušná rúra: 160°C
  • Plynová rúra:  stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 25 minút
  • Doba pečenia: asi 12 minút

Po upečení necháme vychladnúť. Pred podávaním uchovávame v uzavretej nádobe.

Zdroj: Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach