Záviny s makom a orechami sú u nás obľúbené. Máme ich radi naozaj všetci. Keď ich naša babka upečie, vrhneme sa na ne ešte keď sú teplé
Suroviny na babičkine záviny s makom a orechami (rozpočet na 2 záviny):
Cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček droždia, 40 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 2 vajcia, 150 g rozpusteného vychladnutého masla, 200 ml vlažného mlieka
Náplň: 1 balenie hotovej makovej náplne, 1 balenie hotovej orechovej náplne
Na potretie: 1 rozšľahané vajce
Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, pierko, váľok
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko a dôkladne varechou prepracujeme. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Náplne pripravíme podľa návodu na obale. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 diely.
Mohlo by vás zaujímať
Každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Naplníme plnkou, po dlhšej strane stočíme a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170°C
- Teplovzdušná rúra: 150°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 20 minút
- kysnutia: asi 80 minút
- Doba pečenia: asi 35 minút