Babičkine záviny s makom a orechami

Doba prípravy 135 minútNáročnosť

Záviny s makom a orechami sú u nás obľúbené. Máme ich radi naozaj všetci. Keď ich naša babka upečie, vrhneme sa na ne ešte keď sú teplé

Suroviny na babičkine záviny s makom a orechami (rozpočet na 2 záviny):

Cesto: 500 g hladkej múky, 1 balíček droždia, 40 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 2 vajcia, 150 g rozpusteného vychladnutého masla, 200 ml vlažného mlieka

Náplň:  1 balenie hotovej makovej náplne, 1 balenie hotovej orechovej náplne   

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Ešte potrebujeme: plech na pečenie, papier na pečenie, pierko, váľok

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko a dôkladne varechou prepracujeme. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Náplne pripravíme podľa návodu na obale. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 diely.

Mohlo by vás zaujímať

Sypaný makovník

90 minútEnergia: 318 kcal.Suroviny na sypaný makovník (množstvo je na dva makovníky): 300 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 60 g cukru, 500 g hrubej múky, 80… Čítaj ďaľej

Každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Naplníme plnkou, po dlhšej strane stočíme a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

  • Elektrická rúra: 170°C
  • Teplovzdušná rúra: 150°C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 20 minút
  • kysnutia: asi 80 minút
  • Doba pečenia: asi 35 minút

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach