Broskyňovo-černicový vrstvený džem

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Nebo a peklo – Broskyňovo-černicový vrstvený džem

Suroviny:

Prísady na černicový džem: 1 kg černíc, 500 g Korunný cukor želírovací 2:1, šťava z polovice citróna

Prísady na broskyňový džem: 1 kg broskýň, 500 g Korunný cukor želírovací 2:1, šťava z polovice citróna, 2 PL broskyňového likéru (27 %)

 Broskyňovo-černicový vrstvený džem

Postup:

Černice umyjeme, necháme dobre odkvapkať a osušíme. Ovocie pomaly zohrejeme a na slabom ohni niekoľko minút povaríme. Pomocou lisu na ovocie prepasírujeme a necháme vychladnúť.  

Zmiešame so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou, za stáleho miešania privedieme do varu a 6 – 8 minút necháme vrieť. Vykonáme želírovaciu skúšku. Hmotu naplníme do pripravených pohárov do polovice výšky, voľne uzavrieme a odložíme na chladné miesto.

Broskyňový džem začneme variť až vtedy, keď je černicový džem vychladnutý.

Broskyne na krátko ponoríme do horúcej vody, prudko ochladíme v ľadovej vode, ošúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na kúsky. Spolu so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou rozmixujeme v stojacom mixéri na kašu.

Za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu a necháme 7 – 9 minút vrieť. Vykonáme želírovaciu skúšku. Hrniec odstavíme zo sporáka a primiešame likér. Za častého miešania necháme džem trochu vychladnúť.

Plníme na černicový džem až po okraj pohára. Ihneď uzavrieme a uskladníme v chlade.  

Korunný cukor želírovací 2:1

Korunný cukor želírovací 2:1 je jemný kryštálový cukor zmiešaný s pektínom a kyselinou citrónovou. Svojimi vlastnosťami zjednodušuje a zároveň aj skvalitňuje celý proces výroby domácich džemov a marmelád. Vyznačuje sa želírovacou schopnosťou, vďaka ktorej získava ovocná zmes tú správnu rôsolovitú konzistenciu. Hotové džemy tak možno skladovať bez konzervačných látok, pričom ovocie si zachováva svoju prirodzenú farbu i chuť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach