Suroviny na cibuľové čatní ( vystačí na asi 6 pohárov à 200 ml ):
700 g červenej cibule (olúpanej a nakrájanej na tenké polkolieska), 3 strúčiky rozotretého cesnaku, 3 balenia trstinového karamelového cukru, 2 zarovnané KL soli, ½ KL bieleho mletého korenia, ½ KL tymianu, 3 PL olivového oleja, 3 PL tmavého balzamikového octu, 100 ml portského vína, 1 balenie Želírovacieho cukru so stéviou
Postup:
Na prípravu čatní vložíme do hrnca cibuľu. Pridáme cesnak, karamelový cukor, soľ, čierne korenie, tymian, olej, ocot, víno a želírovací cukor so stéviou a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme aspoň 5 minút.
Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Doba prípravy: asi 40 minút
Tip:
Čatní je vhodné ku grilovanému a pečenému mäsu, sekanej, na topinky, k cestovinám alebo na dochutenie omáčok a iných pokrmov.