Suroviny na Hroznový džem s orechmi:
1 kg zeleného alebo červeného hrozna bez jadierok, 2 citróny, 100 g orechových jadier, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 75 ml brandy
Postup:
Hrozno umyjeme a oberieme, citrón dôkladne vydrhneme a nakrájame na veľmi tenké plátky. Jadrá vlašských orechov nasucho opražíme na panvici a necháme vychladnúť. Do väčšieho hrnca dáme hrozno s plátkami citróna a všetko dôkladne premiešame s cukrom. Prikryjeme a necháme niekoľko hodín, najlepšie do druhého dňa stáť, aby hrozno pustilo šťavu.
Mohlo by vás zaujímať
Potom ho necháme zovrieť a za častého miešania varíme na miernom ohni asi 90 minút. Keď sa po prejdení varechou v strede vytvorí cestička, džem je hotový. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme asi 5 minút stáť. Potom primiešame brandy a orechy. Horúci hroznový džem s orechmi nalejeme do vysterilizovaných pohárov a uzavrieme.