Suroviny ( vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml ):
900 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na kúsky), 250 ml silného čaju Rooibos (2 KL sypaného alebo 4 vrecúška), 1 balíček Gelfixu Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g trstinového cukru
Postup:
Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca nakrájané hrušky, zalejeme ich čajom Rooibos a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL trstinového cukru a pridáme ku zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej.
Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.