Marhuľový džem s levanduľou – marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Privoláte si chuť Provensálska.
Suroviny na Marhuľový džem s levanduľou:
1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky, 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov, 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g cukru
Postup:
Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Marhuľový džem s levanduľou je hotový.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov. Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektárinky. Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.