60 minútEnergia: 198 kcal.
Suroviny na džem z černíc a nektáriniek ( rozpočet na 6 pohárov ):
1000 g černíc, 600 g nektáriniek, 1 želírovací cukor (2:1), 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
Postup:
Černice očistíme a vysypeme do hrnca s dvojitým dnom. Podlejeme trochou vody a asi 10 minút podusíme. Potom zmes prepasírujeme cez sítko.
Nektárinky umyjeme, osušíme a vykôstkujeme. Dužinu pokrájame na menšie kúsky a opäť vysypeme do hrnca s dvojitým dnom. Pridáme 500 ml ostružinovej šťavy a dôkladne premiešame spolu s želírovacím cukrom. Takto pripravenú zmes privedieme do varu. Za stáleho miešania ju varíme asi 3 minúty.
Mohlo by vás zaujímať
Džem z černíc a nektáriniek dochutíme kyselinou citrónovou a nalejeme do pohárov. Poháre uzavrieme a džem necháme vychladnúť.
Tip:
Namiesto nektáriniek môžete použiť broskyne alebo môžete aj ovocie namiešať pol napol.