Hruškovo-jablkový džem s karamelom

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Suroviny na hruškovo-jablkový džem s karamelom( vystačí na: asi 6 pohárov à 200 ml ):

500 g hrušiek (čistá hmotnosť), 350 g jabĺk kyslastých (čistá hmotnosť), 500 g cukru, 150 ml čírej jablkovej šťavy, 1 balíček kyseliny citrónovej,  ½ balíčka Pektín

Hruškovo-jablkový džem s karamelom

Postup:

Hrušky a jablká olúpeme, najemno pokrájame a odvážime 500 g hrušiek a 350 g jabĺk. Vo veľkom hrnci zohrejeme 250 g cukru a na strednom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Hrniec odstavíme zo sporáka.

Ovocie, jablkovú šťavu a kyselinu citrónovú pridáme ku karamelu. ½ balíčka pektínu zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do hrnca a všetko dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor, privedieme do varu, dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.

Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.

Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.

Doba prípravy: asi 40 minút

Tip:

Džem môžeme pripraviť aj s trstinovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach