Suroviny na hruškovo-jablkový džem s karamelom( vystačí na: asi 6 pohárov à 200 ml ):
500 g hrušiek (čistá hmotnosť), 350 g jabĺk kyslastých (čistá hmotnosť), 500 g cukru, 150 ml čírej jablkovej šťavy, 1 balíček kyseliny citrónovej, ½ balíčka Pektín
Postup:
Hrušky a jablká olúpeme, najemno pokrájame a odvážime 500 g hrušiek a 350 g jabĺk. Vo veľkom hrnci zohrejeme 250 g cukru a na strednom ohni necháme skaramelizovať do zlatista. Hrniec odstavíme zo sporáka.
Ovocie, jablkovú šťavu a kyselinu citrónovú pridáme ku karamelu. ½ balíčka pektínu zmiešame s 2 PL cukru, pridáme do hrnca a všetko dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor, privedieme do varu, dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.
Doba prípravy: asi 40 minút
Tip:
Džem môžeme pripraviť aj s trstinovým cukrom.