Džem, marmeláda, lekvár, alebo rôsol? Vyznáte sa medzi nimi?
To, čo na prvý pohľad vyzerá podobne, totiž vôbec nie je to isté! Prečítajte si, aké sú medzi nimi rozdiely:
Marmeláda
Pripravuje sa z ovocného pretlaku, ktorý sa prevarí s cukrom do rôsolovitej konzistencie. Marmeládu používame ako nátierku, alebo plnku do varených alebo pečených pokrmov z múky.
Džem
Pripravuje sa zvarením celého alebo poleného ovocia s cukrom do rôsolovitej konzistencie. V hotovom džeme majú byť kúsky ovocia, čím sa džem odlišuje od marmelády. Ovocie na prípravu džemu má byť prezreté, aby pri varení rôsolovatelo a aby si varením uchovalo kusovitosť. Plody nemajú byť škvrnité, preto nevhodné časti plodov vykrojíme, aby džem bol vzhľadný.
Mohlo by vás zaujímať
Rôsoly
Používame ako nátierky. Pripravujeme ich z ovocnej šťavy varením s cukrom do rôsolovitej konzistencie. Používame ovocie bohaté na pektínové látky a kyseliny, ako sú ríbezle, egreše a neprezreté jablká. Šťava sa získava parením celého alebo prepoleného ovocia, pričom do šťavy prejde najviac pektínových látok – oveľa viac ako pri lisovaní za studena.
Mohlo by vás zaujímať
Lekvár
Ovocie je zahustené odparením vody do hustej konzistencie, preto tento prípravok nekvasí, ani neplesnivie. Dio lekvárov niekedy pridáme cukor, ktorý má konzervačné účinky. Prisladený lekvár je aj chutnejší a redší, takže sa ľahšie roztiera.. lekváre môžeme pripraviť z rozličného ovocia, najčastejšie však zo sliviek.