Zázvor v cukre

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Skvelá cukrovinka, ktorá poteší odvážnych gurmánov, ktorí sa neboja vyskúšať niečo nové. Pikantná a sladká chuť s citrusovou dochuťou. Jej výroba je naozaj jednoduchá.

Suroviny na zázvor v cukre:

kus zázvoru a jeden kilogram kryštálového cukru

Postup:

Zázvor ošúpeme a nakrájame z neho tenké plátky, také trochu hrubšie čipsy. Do hrnca dáme pol litra vody a pol kilogramu cukru. Premiešame a vložíme nakrájaný zázvor. Privedieme k varu a necháme variť päť minút. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Znova začneme variť a znova privedieme k varu a necháme vrieť päť minút. A znova odstavíme a necháme vychladnúť. Postup zopakujeme tri až štyri krát. Po poslednom vychladnutí každý kúsok vytiahneme z vody a obalíme v kryštálovom cukre. Uložíme na vhodnú tácku a necháme celkom vychladnúť a vysušiť najmenej dvadsaťštyri hodín. Vedľajším produktom tohto zázvoru je tekutina, v ktorej sa varil. Je to vynikajúci pikantný zázvorový sirup. Naplníme ho do vhodnej fľaše a däme do chladničky.

Tip: Stačí do pohára nasypať ľad, pridať zázvor v cukre, naliať asi pol decilitra sirupu, pridať niekoľko kvapiek citrónu a zaliať sódovou vodou.