Názov slávneho šalátu – Šalát Nicoise pochádza z francúzskeho Azúrového pobrežia.
Okrem zeleniny v ňom nesmú chýbať natvrdo uvarené vajcia a konzervovaný tuniak. Najlepšie chutí štýlovo s bielou francúzskou bagetou.
Suroviny na šalát Nicoise:
listový šalát, zemiaky, zelená fazuľka, cibuľa, čierne olivy, kapary, tuniak v oleji, paradajky/cherry, sardely, vajcia, citrónová šťava, ocot, olivový olej, soľ, čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na dieliky. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Fazuľkové struky povaríme domäkka, necháme vychladnúť a ak sú dlhé, prekrojíme ich na polovicu. Obľúbený listový šalát umyjeme, osušíme a premiešame s cibuľou nakrájanou na tenké polkolieska, paradajkami nakrájanými na kúsky, olivami, kaparami, zemiakmi a fazuľkou. Konzervovaného tuniaka a sardely zlejeme a rozdelíme na menšie sústa a nakoniec ich pridáme do šalátu spolu so štvrtinami vajec. Na zálievku zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a obľúbeným octom podľa chuti a pokvapkáme ňou celý šalát.