Šalát Shirazi pochádza z kuchyne Perzie. Hodí sa ako k jedlám z Iránskej kuchyne, tak aj k jedlám z kuchyne Libanonu alebo k akému koľvek pečenému mäsu ako zdravá a jednoduchá príloha.
Suroviny na Šalát Shirazi:
4 stredne veľké paradajky, 2 malé uhorky, 5 jarných cibuliek aj s vňaťou, 3 – 4 polievkové lyžice panenského olivového oleja, 200 g čerstvej mäty (alebo 1 čajová lyžička sušenej mäty), ¼ čajovej lyžičky soli, 1/6 čajovej lyžičky čierneho korenia, trochu šťavy z čerstvej limetky.
Postup:
Uhorky umyjeme a ošúpeme, potom umyjeme paradajky a čerstvú mätu. Potom uhorky, paradajky a cibuľku nakrájame na veľmi jemno a dobre premiešame. Pridáme mätu nasekanú nadrobno, čerstvú šťavu z limetky, olivový olej, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne premiešame a Šalát Shirazi servírujeme vychladený.
Autor: Haleh Dolatshahi