Slané občerstvenie plnené lahodnou zmesou s Crème fraîche.
Suroviny na silvestrovské taštičky vystačí na asi 24 kusov:
Na cesto:
- 350 g zemiakov
- 450 g hladkej múky
- 1 balíček Droždia
- 2 zarovnané KL soli
- 1 zarovnanú KL cukru
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
Na náplň:
- 350 g hlávkovej kapusty
- 1 PL masla
- 50 g slaniny
- 1 zarovnanú KL cukru
- 1 zarovnanú KL karí korenia
- 1 zarovnanú KL rasce
- čerstvo namleté korenie
- soľ
- 75 g kyslej smotany alebo Crème fraîche
- 50 g nasekaných lieskových orieškov
Na potretie a posypanie:
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
- 1 zarovnanú PL rasce
Ešte potrebujeme:
- panvicu na smaženie
- 2 plechy na pečenie
- okrúhlu formičku na vykrajovanie (Ø 10 cm)
Postup:
Na prípravu cesta uvaríme zemiaky v šupke domäkka, odstavíme a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. V mise zmiešame múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme nastrúhané zemiaky, mlieko a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
Na prípravu náplne nakrájame kapustu na tenké pásiky. Na panvici rozpustíme maslo a vložíme na kocôčky nakrájanú slaninu. Pridáme kapustu, cukor, karí, rascu, čierne korenie a soľ a restujeme asi 3 minúty. Potom odstavíme a vložíme do misy. Vmiešame kyslú smotanu alebo Crème fraîche a orechy a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm a povykrajujeme kolieska. Náplň nanesieme vždy na 1 polovicu kolieska, ktoré prehneme a pomocou vidličky k sebe okraje poriadne pritlačíme, aby nám náplň nevytiekla. Taštičky poukladáme na plechy vyložené papierom na pečenie a potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom zmiešaným s mliekom. Povrch posypeme rascou, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas prípravy: asi 60 minút
Čas pečenia: asi 50 minút
Čas pečenia: asi 25 minút (1 plech)
Silvestrovské taštičky podávame teplé alebo studené
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 2232 kJ / 533 kcal | 147 kJ / 35 kcal |
Tuky | 5,89 g | 0,39 g |
Sacharidy | 90,67 g | 6,01 g |
Bielkoviny | 18,16 g | 1,20 g |
Zdroj: Dr.Oetker