Šišky plnené vanilkovým krémom

Doba prípravy 100 minútNáročnosť

Recept na šišky plnené vanilkovým krémom je ako stvorený pre fašiangové i veľkonočné obdobie. Vyskúšajte ho s aromatickým Karpatským KB Škorica Klinček.

Suroviny na šišky plnené vanilkovým krémom:

Krém:

• 260 ml mlieka
• 1 vanilkový lusk
• 100 g krupicového cukru
• 30 g hladkej múky
• 4 žĺtka

Cesto:

• 550 g hladkej múky
• 60 g krupicového cukru
• 10 g sušeného droždia
• 130 ml mlieka
• 2 veľké vajíčka
• 60 g rozpusteného masla
• 4 PL Karpatské KB Škorica Klinček
• olej na vyprážanie
• vanilkový cukor na obalenie šišiek

@stvoryzkuchyne

Postup:

Krém si pripravíme ako prvý, nech má čas stuhnúť. Najlepšie je pripraviť si ho deň dopredu, prípadne nechať ho odležať pár hodín v chladničke. Do misky si dáme žĺtka a cukor, premiešame metličkou, pridáme múku a premiešame. V hrnci necháme zahrievať mlieko, vytlačíme do neho dužinu z vanilkového lusku a potom vhodíme aj celý lusk. Privedieme tesne pod bod varu, odstavíme a necháme lúhovať cca 10 minút a vyvarený lusk vyberieme. Ak nám zmes medzičasom vychladne, prihrejeme ju.

Teplú mliečnu zmes za stáleho miešania po kúskoch prilejeme k žĺtkam. Žĺtkovú zmes znova prelejeho do hrca a zahrievame za stáleho miešania znova pod bod varu. Varíme, pokiaľ nám zmes nezhustne. Krém premiestnime do misky, na povrch položíme potravinársku fóliu a necháme chladnúť. Vychladnutý vložíme na pár hodín do chladničky.

Na šišky si zmiešame múku, cukor, droždie. Maslo rozpustíme, pridáme mlieko, Karpatské KB škorica a klinček, rozšľahané vajíčka a pridáme k múkovej zmesi. Vymiesime hladké cesto. Cesto premiestnime do vyolejovanej misky a necháme na teplom mieste kysnúť 2 – 3 hodiny. Cesto môžeme nechať kysnúť aj v parnej rúre alebo rúre vyhriatej na 40 stupňov, vykysne rýchlejšie. 😊

Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na cca 1,5 cm a vykrajujeme šišky. Tie necháme ešte pod utierkou podkysnúť. V hrnci si rozpálime olej na 180 stupňov a šišky vyprážame z oboch strán. Po vytiahnutí z oleja ich vyváľame vo vanilkovom cukre a počkáme kým vychladnú. Slamkou do každej šišky spravíme z boku dierku. Vanilkový krém si dáme do plniaceho vrecka s okrúhlou špičkou a šišky plníme.

Ak vás zaujal tento recept, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk

Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach