Suroviny na slávnostný jablkový koláč s orechami:
4 vajcia, 200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 100 g hnedého cukru, 1 prášok do pečiva, 1 dcl voda, 1 dcl rastlinného oleja, 6 väčších jabĺk, 10 orechov, 5 PL medu, 5 PL marhuľového lekváru
Postup:
Oddelíme žĺtka od bielkov, z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s polohrubou múkou, Hnedým cukrom, práškom do pečiva, pridáme olej a vodu. Dobre všetko premiešame. Nakoniec zapracujeme sneh z bielkov do masy a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
Mohlo by vás zaujímať
Jablká očistíme, prekrojíme na polovice a urobíme nárezy tesne vedľa seba ako do vejára. Poukladáme na cesto. Olúpeme orechy a polovice jadier poukladáme pomedzi jablká a dáme piecť. Keď je koláč upečený rozpustíme med a zmiešame ho s marhuľovým lekvárom. Touto horúcou zmesou potrieme jablká. Nakoniec posypeme jablkový koláč cukrom na posýpanie múčnych jedál.