Špaldový koláč s kakaovým cestom, vanilkovým pudingom a čokoládovým pudingom.
Suroviny ( rozpočet vystačí na asi 24 porcií ):
Na cesto:
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- 90 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 150 ml oleja
- 150 ml mlieka
- ½ balíčka Polevy tmavej
- 90 g polohrubej špaldovej múky
- 4 zarovnané PL preosiateho Holandského kakaa
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva
Na 1. náplň:
- 2 balíčky Originál Pudingu aróma vanilka
- 900 ml polotučného mlieka
- 80 g cukru
- 150 g masla
Na 2. náplň:
- 2 balíčky Originál Pudingu aróma čokoláda
- 800 ml polotučného mlieka
- 80 g cukru
- 100 g masla
Na ozdobenie:
- Zdobenie tmavé Dr. Oetker
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)
Postup:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Pridáme olej, mlieko, rozpustenú polevu a múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba pečenia: asi 25 minút
Mohlo by vás zaujímať
2. Korpus necháme vychladnúť. Potom do celého korpusu vytvoríme pomocou konca varešky dierky.
3. Na 1. náplň uvaríme vanilkový puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Odstavíme, pridáme maslo a miešame, dokiaľ sa v pudingu maslo úplne nerozpustí. Potom ihneď nalejeme na korpus a pomocou stierky uhladíme tak, aby sa puding dostal aj do dierok. Necháme krátko stuhnúť.
4. Na 2. náplň uvaríme čokoládový puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Odstavíme, pridáme maslo a miešame, dokiaľ sa v pudingu maslo úplne nerozpustí. Nalejeme na vanilkový puding a necháme vychladnúť.
5. Pred podávaním povrch koláča posypeme zdobením. Špaldový pudingový koláč podávame.
Tip:
Náplň z vanilkového pudingu je zámerne redšia, aby ľahko zaplnila dierky v korpuse.
Ak radi často a veľa pečiete, ale v chladničke máte málo miesta a jedlo nie je kam uskladniť, pozrite si tzv. americkej chladničky. Ponúkajú viac miesta ako klasické chladničky. Pritom sú energeticky úsporné.