Španielske vtáčiky

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Tento recept patrí medzi klasické jedlá našej kuchyne. Je to závitok z hovädzieho mäsa naplnený vajíčkom, klobáskou a kyslou uhorkou, ktorý všetci poznáme pod názvom španielsky vtáčik. Aj keď na prvý pohľad sa príprava závitkov môže zdať náročná, s našim postupom a dusením v rúre vám to pôjde od ruky a pripravíte si lahodné, mäkké mäsko s výbornou šťavou.

Španielske vtáčiky
stock.adobe.com

Suroviny na španielske vtáčiky:

4 ksplátky hovädzej roštenky
3 ksvajec
50 gprerastenej slaniny
1 ksjarná cibulka
1 ksklobásy
2 kskyslých uhoriek
3 kscibule
3 PLhorčice
300 ml hovädzieho vývaru
1 štipkasoli
1 štipkakorenia
1 PLolivového oleja

Postup:

Z vajíčok si najskôr pripravíme praženicu. Vajíčka rozšľaháme, pridájme na drobno pokrájanú cibuľku, slaninku a klobásku. Praženicu pripravíme na panvici pripravte a na záver pridajte na drobno nakrájanú uhorku. Ochutnajte a prípadne osoľte a okoreňte.

Plátky mäsa poriadne naklepte z oboch strán, potrite troškou horčice, pridajte plnku a opatrne zarolujte. Vtáčika môžete zviazať potravinárskym motúzom alebo prepichnúť ihlicou. Na záver mierne osoľte a okoreňte.

V hrnci alebo na pekáči rozohrejte olej a opečte vtáčkov z oboch strán. Mäso sa zatiahne a zostane po uvarení mäkké. Vtáčiky vyberte, podľa potreby pridajte trochu oleja a orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa povolí, pridajte 1 PL horčice, dajte naspäť vtáčkov, podlejte vývarom, prikryte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 °C.

Pečte približne 60 minút a občas vtáčkov skontrolujte. V prípade potreby ešte podlejte. Po upečení prelejte šťavu do mixéra a poriadne rozmixujte do hladka.

Španielske vtáčiky zbavte motúza alebo ihlice, prekrojte na polovicu a servírujte s omáčkou, varenými zemiakmi. Rovnako vhodnou prílohou je dusená ryža.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach