Tento recept patrí medzi klasické jedlá našej kuchyne. Je to závitok z hovädzieho mäsa naplnený vajíčkom, klobáskou a kyslou uhorkou, ktorý všetci poznáme pod názvom španielsky vtáčik. Aj keď na prvý pohľad sa príprava závitkov môže zdať náročná, s našim postupom a dusením v rúre vám to pôjde od ruky a pripravíte si lahodné, mäkké mäsko s výbornou šťavou.
Suroviny na španielske vtáčiky:
4 ks | plátky hovädzej roštenky |
3 ks | vajec |
50 g | prerastenej slaniny |
1 ks | jarná cibulka |
1 ks | klobásy |
2 ks | kyslých uhoriek |
3 ks | cibule |
3 PL | horčice |
300 ml | hovädzieho vývaru |
1 štipka | soli |
1 štipka | korenia |
1 PL | olivového oleja |
Postup:
Z vajíčok si najskôr pripravíme praženicu. Vajíčka rozšľaháme, pridájme na drobno pokrájanú cibuľku, slaninku a klobásku. Praženicu pripravíme na panvici pripravte a na záver pridajte na drobno nakrájanú uhorku. Ochutnajte a prípadne osoľte a okoreňte.
Plátky mäsa poriadne naklepte z oboch strán, potrite troškou horčice, pridajte plnku a opatrne zarolujte. Vtáčika môžete zviazať potravinárskym motúzom alebo prepichnúť ihlicou. Na záver mierne osoľte a okoreňte.
V hrnci alebo na pekáči rozohrejte olej a opečte vtáčkov z oboch strán. Mäso sa zatiahne a zostane po uvarení mäkké. Vtáčiky vyberte, podľa potreby pridajte trochu oleja a orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa povolí, pridajte 1 PL horčice, dajte naspäť vtáčkov, podlejte vývarom, prikryte a dajte piecť do vyhriatej rúry na 170 °C.
Pečte približne 60 minút a občas vtáčkov skontrolujte. V prípade potreby ešte podlejte. Po upečení prelejte šťavu do mixéra a poriadne rozmixujte do hladka.
Španielske vtáčiky zbavte motúza alebo ihlice, prekrojte na polovicu a servírujte s omáčkou, varenými zemiakmi. Rovnako vhodnou prílohou je dusená ryža.