Spišské pirohy s kuracím mäsom

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny na spišské pirohy s kuracím mäsom:

150 ml vlažného mlieka, 1/4 kocky droždia, 300 g hladkej múky, 75 g rozpusteného masla, 1/2 ČL soli, múka na posypanie dosky, 1 vajce na potretie

Plnka: 200 g kuracích pŕs, 2 ČL kečupu, 1 ČL horčice, 2 PL oleja, 200 g čerstvých húb, 2 PL nasekanej cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 ČL medu, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

V mise vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie. Pridáme preosiatu múku, rozpustené a vychladnuté maslo a soľ. Všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 40 minút kysnúť. Zatiaľ umyté a osušené kuracie prsia nakrájame nadrobno.

V mise zmiešame mäso s kečupom, horčicou a polovicou oleja. Necháme v chlade odstáť zhruba 30 minút. Potom mäso aj s marinádou prudko opečieme na rozpálenej panvici. Odstavíme a necháme vychladnúť. Huby nakrájame nadrobno. Cesnak a cibuľu ošúpeme, najemno nasekáme a spolu s hubami rýchlo opečieme na zvyšnom oleji. Hubovú zmes ochutíme soľou, korením a medom. Nakoniec ju zmiešame s kuracou zmesou a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na kruh s priemerom 10 cm. Do stredu každého kruhu dáme lyžicu kuracej plnky, preložíme cez stred a okraj dobre popritláčame vidličkou.

Naplnené pirohy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme na 15 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme spišské pirohy s kuracím mäsom mierne vychladnúť a teplé podávame.

Počet porcií: 4
Čas prípravy
: 60 minút
Čas kysnutia
: 60 minút
Príloha
: šalát z čerstvej zeleniny

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach