Väčšia sviatočná vianočka s kandizovaným ovocím zdobená prípadne mandľami alebo hrozienkami sa v mnohých domácnostiach kladie na prestretý sviatočný stôl. Vyskúšajte náš recept!
Sviatočná vianočka s kandizovaným ovocím – suroviny:
500 g polohrubej múky, 30 g kvasníc, 100 g cukru, mlieko, 150 g masla, 1 vajce, 2 žĺtky, soľ, 1 vrecúško vanilínového cukru, 1 smotana, muškátový oriešok, klinček, hrozienka, mandle (kandizované ovocie), tuk na vymastenie plechu, žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a dáme na teplé miesto nahriať. Do hrnčeka rozdrobíme kvasnice, pridáme časť cukru a malé množstvo vlažného mlieka a múky. Zamiešame a necháme vykysnúť. Do múky vlejeme rozpustené maslo, pridáme vajce, žĺtok, soľ a malé množstvo nastrúhaného korenia, cukor a vanilkový cukor. Vlejeme vykysnutý kvások a podľa potreby vlažnú smotanu. Všetko dôkladne miešame tak dlho, dokiaľ sa na ceste netvoria „pľuzgiere“ a nelepí sa na varešku.
Mohlo by vás zaujímať
Nakoniec vmiešame podľa chuti rozdrvené mandle, hrozienka a pokrájané kandizované ovocie. Nádobu s cestom zakryjeme a necháme dobre vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na 9 dielov. Spodnú časť spletieme zo 4 dielov, stred z 3 dielov a vrchnú časť stočíme z dvoch. Vianočku potrieme zmesou žĺtok a mlieka. Prizdobíme mandľami a dáme na vymastený plech, kde necháme vianočku ešte vykysnúť. Nakoniec zvoľna upečieme vo vyhriatej trúbe do zlatohneda.
Sviatočná vianočka je výborná napríklad potretá maslom. Dobrú chuť! 🙂