Tiramisu podľa Katky

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať iba približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny, cez Florenciu a iné mestá, do Benátok a potom do Trevisa.

Suroviny na tiramisu podľa Katky:

podlhovasté piškóty, 250 g Mascarpone, 120 g gaštanové pyré, 250 ml presso kávy, 2 PL práškového cukru, 4 PL Amaretta ( mandľový likér), alebo rum, 8 PL vaječného koňaku, 125 ml šľahačky, kakao na posypanie, misa – najlepšie podlhovastá cca 20 x 35 cm

tiramisu podľa Katky:

Postup :

Uvaríme silnejšiu presso kávu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme Amaretto. Mascarpone zmiešame s práškovým cukrom a gaštanovým pyré. Postupne vmiešame vaječný koňak a zľahka primiešame vyšľahanú šľahačku ( bez cukru a stužovača ). Do misy poukladáme piškóty, ktoré polievame vychladnutou kávou. Potrieme krémom, a potom znovu dáme vrstvu piškótou a znova krém. Posypeme horkým kakaom. Tiramisu podľa Katky dáme aspoň na 8 hodín do chladničky .

Mascarpone – neodporúčam nahrádzať inými surovinami typu nátierkové maslo, syr Lučina a podobne… Mascarpone dostať kúpiť takmer vo všetkých obchodoch s potravinami, rovnako ako aj podlhovasté piškóty. Najlepšie sú posypané cukrom.

Autor: Katarína Melicherová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach