Toskánska fazuľová polievka – suroviny (rozpočet pre 4 osoby):
4 PL olivový olej, 1 cibuľa, 2 mrkvy, 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, 1 konzerva (400 g) lúpaných paradajok, 1 PL paradajkového pretlaku, 900 ml kuracieho vývaru, soľ, korenie, 1 konzerva (400 g) ľubovoľnej fazule, 250 g baby špenátu alebo iných vhodných jarných lístkov, parmezán
Postup:
Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, mrkvu a pór a pozvoľna pražíme 10 minút. Zelenina má zmäknúť, nie však zhnednúť. Pridáme cesnak a pražíme 1 minútu. Pridáme paradajky, paradajkový pretlak a vývar. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Polovicu fazule roztlačíme vidličkou a vmiešame do hrnca. Uvedieme do varu, potom plameň zmiernime a necháme pozvoľna vrieť 30 minút. Do hrnca pridáme zvyšnú fazuľu a špenát. Varíme ďalších 30 minút. Toskánska fazuľová polievka je hotová. Polievku posypeme parmezánom a pokvapkáme troškou olivového oleja.