Tvarohová torta s marhuľami a čučoriedkami je výborný koláč na letné dni.
Suroviny na krehkú tvarohovú tortu s marhuľami a čučoriedkami ( rozpočet na 12 porcií):
Na cesto: 200 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 150 g masla, 1 vajce
Na náplň: 400 g marhúľ, 500 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 40 g solamylu
Na polevu: 10 g práškovej želatíny, 1 PL práškového cukru
Na ozdobenie: čučoriedky
Postup:
Do misy preosejeme múku spolu s práškovým cukrom. Pridáme na kúsky pokrájané maslo a vajce. Vypracujeme pevné, hladké cesto. Necháme ho odležať 60 minút v chladničke.
Marhule umyjeme, odstránime kôstky a dužinu pokrájame na veľmi drobné kúsky.
Tvaroh zmiešame s polovicou marhúľ a oboma druhmi cukru. Pridáme žĺtky a solamyl. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a zľahka ho vmiešame do tvarohovej náplne.
Cesto rozvaľkáme na guľatý plát o 6 cm väčší ako je priemer tortovej formy ( 24 cm). Vyložíme ním formu a vytvarujeme 3 cm vysoký okraj. Rozotrieme náplň. Pečieme v rúre pri teplote 160℃ asi 50 minút. Koláč necháme vychladnúť vo forme.
Do 100 ml studenej vody nasypeme želatínu a necháme ju asi 10 minút napučať. Potom ju zahrejeme, takmer k bodu varu a odstavíme. Pridáme zvyšné marhule, cukor a dobre premiešame.
Mohlo by vás zaujímať
Želé nalejeme rovnomerne na povrch vychladnutého koláča a necháme ho stuhnúť asi 2 hodiny v chladničke. Potom koláč vyberieme z tortovej formy a pokrájame.
Pred podávaním, môžeme tvarohovú tortu s marhuľami a čučoriedkami ešte ozdobiť šľahačkovými pusinkami alebo posypať čerstvými čučoriedkami.
Tip:
Aby sa cesto pri vaľkaní netrhalo a nelepilo na valček, rozvaľkajte ho pomocou mikrotenovej fólie.