Tvarohová torta s marhuľami a čučoriedkami

Doba prípravy 45 minútEnergia: 313 kcal.Náročnosť

Tvarohová torta s marhuľami a čučoriedkami je výborný koláč na letné dni.

Suroviny na krehkú tvarohovú tortu s marhuľami a čučoriedkami ( rozpočet na 12 porcií):

Na cesto: 200 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, 150 g masla, 1 vajce

Na náplň: 400 g marhúľ, 500 g mäkkého tvarohu,  150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 40 g solamylu

Na polevu: 10 g práškovej želatíny, 1 PL práškového cukru

Na ozdobenie: čučoriedky

Tvarohová torta s marhuľami a čučoriedkami
stock.adobe.com

Postup:

Do misy preosejeme múku spolu s práškovým cukrom. Pridáme na kúsky pokrájané maslo a vajce. Vypracujeme pevné, hladké cesto. Necháme ho odležať 60 minút v chladničke.

Marhule umyjeme, odstránime kôstky a dužinu pokrájame na veľmi drobné kúsky.

Tvaroh zmiešame s polovicou marhúľ a oboma druhmi cukru. Pridáme žĺtky a solamyl. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a zľahka ho vmiešame do tvarohovej náplne.

Cesto rozvaľkáme na guľatý plát o 6 cm väčší ako je priemer tortovej formy ( 24 cm). Vyložíme ním formu a vytvarujeme 3 cm vysoký okraj. Rozotrieme náplň. Pečieme v rúre pri teplote 160℃ asi 50 minút. Koláč necháme vychladnúť vo forme.

Do 100 ml studenej vody nasypeme želatínu a necháme ju asi 10 minút napučať. Potom ju zahrejeme,  takmer k bodu varu a odstavíme. Pridáme zvyšné marhule, cukor a dobre premiešame.

Mohlo by vás zaujímať

Marhuľový koláč s mandľami

Marhuľový koláč s mandľami, posypaný pistáciovými orieškami

80 minútEnergia: 414 kcal.Marhuľový koláč s mandľami je chutný koláč, ktorý môžete pripraviť na niekoľko spôsobov. Môžete ho posypať rôznymi orieškami ale aj drobným ovocím. Suroviny potrebné… Čítaj ďaľej

Želé nalejeme rovnomerne na povrch vychladnutého koláča a necháme ho stuhnúť asi 2 hodiny v chladničke. Potom koláč vyberieme z tortovej formy a pokrájame.

Pred podávaním, môžeme tvarohovú tortu s marhuľami a čučoriedkami ešte ozdobiť šľahačkovými pusinkami alebo posypať čerstvými čučoriedkami.

Tip:

Aby sa cesto pri vaľkaní netrhalo a nelepilo na valček, rozvaľkajte ho  pomocou mikrotenovej fólie.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach