Tzatziki sú predjedlo pôvodom z Grécka (grécky τζατζίκι), niekedy sa tiež používajú ako omáčka (predovšetkým do souvlaki alebo gyrosu). Pripravujú sa z gréckeho jogurtu (podobný kyslej smotane), uhorky, kôpru (podľa oblasti), cesnaku, olivového oleja, korenia a soli. Niekedy sa tiež pridáva citrónová šťava, petržlen, či mäta. Zatiaľ čo v Grécku a Turecku sa tzatziki väčšinou podávajú ako príloha, inde sa skôr servírujú s chlebom ako samostatné jedlo.
Suroviny na grécke tzatziky s gréckou pitou:
1 kg plnotučného gréckeho jogurtu, 2 ks stredne veľkej uhorky (nahrubo nastrúhané na strúhadle), 3 ks strúčikov cesnaku (pretlačené cez lis na cesnak), 1/2 zväzku kôpru (nadrobno nakrájaného), 150 ml olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1/2 PL octu, soľ podľa potreby, grécka pita, olivy.
Postup:
Do nádoby dáme nastrúhané uhorky, ktoré posolíme a následne premiešame. Misku s uhorkami odložíme do chladničky a necháme ju tam odstáť 20 minút. Po 20 minútach ju z chladničky vyberieme a uhorky scedíme tak, aby sme odstránili všetku tekutinu. Môžeme ich dlaňou jemne pritlačiť, aby sa z nich uvoľnila aj posledná prebytočná voda. Inak by bolo tzatziki veľmi vodnaté, čo nechceme.
Potom pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a ocot a všetko dobre premiešame. Následne pridáme jogurt a znova premiešame. Nakoniec dochutíme podľa potreby soľou a celú zmes vložíme opäť na 20 minút do chladničky. Po 20 minútach vyberieme tzatziky z chladničky a môžeme servírovať.
Mohlo by vás zaujímať
Pitu zľahka opečieme z oboch strán.
Návrh na servírovanie:
Na tanier umiestnime menšie množstvo tzatziki a upravíme jeho formu lyžičkou. Ozdobíme čiernou olivou, vetvičkou kôpru a pokvapkáme trochou olivového oleja. Servírujeme s opečenou pitou.