Vegánsky mazanec 

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Mazanec je tradičné veľkonočné pečivo. Mazanec sa podľa kresťanskej tradície piekol na Bielu sobotu. Chudobnejší ľudia piekli obyčajné kysnuté cesto, bohatší pridávali hrozienka a mandle. Pečenie a zdobenie mazanca krížom má hlbšie korene – až do pohanských dôb. Týmto pokrmom sa vzdával hold bohyni Eostre (vznik slova easter), kríž znamenal nielen znovuzrodenie zeme po zime, ale aj 4 ročné obdobia, 4 fázy mesiaca a kolobeh života.

Vegánsky mazanec
Vegánsky mazanec

Suroviny na vegánsky mazanec:

  • 250 g hladkej žitnej múky (ale môže byť aj pšeničná)
  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (+ štipka cukru a trocha vlažnej vody na kvások)
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 80 g rastlinného oleja
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžice vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • kôra z chemicky neošetreného citrónu
  • banán
  • hrsť lieskových orechov
  • hrsť mandlí + mandle na ozdobu

Postup:

1. Do väčšej misy, v ktorej budete miesiť, si dajte obe múky a v strede do jamky rozdrobte droždie, posypte štipkou cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vzísť kvasinky.  Orechy nasekajte nožom a pomeľte.  Banán si popučte.

2. Rúru si predhrejte na 180°C. Keď máte kvások pripravený, začnite postupne pridávať všetky ingrediencie a mixujte.

3. Cesto prikryte a nechajte cca 45min kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho znova premieste, preložte na plech na ktorom budete mazanec piecť a nechajte ešte cca 30min kysnúť. Mandle na ozdobu si namočte, keď je cesto dokysnuté poukladajte navrch mandle a dajte do rúry. Pečte cca 40min. Vegánsky mazanec podávajte samotný alebo s lekvárom podľa vlastného výberu.

Recept pripravila Martina Schmidtová  z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach