Mazanec je tradičné veľkonočné pečivo. Mazanec sa podľa kresťanskej tradície piekol na Bielu sobotu. Chudobnejší ľudia piekli obyčajné kysnuté cesto, bohatší pridávali hrozienka a mandle. Pečenie a zdobenie mazanca krížom má hlbšie korene – až do pohanských dôb. Týmto pokrmom sa vzdával hold bohyni Eostre (vznik slova easter), kríž znamenal nielen znovuzrodenie zeme po zime, ale aj 4 ročné obdobia, 4 fázy mesiaca a kolobeh života.
Suroviny na vegánsky mazanec:
- 250 g hladkej žitnej múky (ale môže byť aj pšeničná)
- 250 g polohrubej múky
- 1/2 kocky čerstvého droždia (+ štipka cukru a trocha vlažnej vody na kvások)
- 200 ml rastlinného mlieka
- 80 g rastlinného oleja
- 50 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžice vanilkového extraktu
- štipka soli
- kôra z chemicky neošetreného citrónu
- banán
- hrsť lieskových orechov
- hrsť mandlí + mandle na ozdobu
Postup:
1. Do väčšej misy, v ktorej budete miesiť, si dajte obe múky a v strede do jamky rozdrobte droždie, posypte štipkou cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vzísť kvasinky. Orechy nasekajte nožom a pomeľte. Banán si popučte.
2. Rúru si predhrejte na 180°C. Keď máte kvások pripravený, začnite postupne pridávať všetky ingrediencie a mixujte.
3. Cesto prikryte a nechajte cca 45min kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho znova premieste, preložte na plech na ktorom budete mazanec piecť a nechajte ešte cca 30min kysnúť. Mandle na ozdobu si namočte, keď je cesto dokysnuté poukladajte navrch mandle a dajte do rúry. Pečte cca 40min. Vegánsky mazanec podávajte samotný alebo s lekvárom podľa vlastného výberu.
Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz