Vianočná štóla s orieškami a mandľami

Doba prípravy 100 minútEnergia: 347 kcal.Náročnosť

Ozdobte svoj sviatočný stôl vianočnou štólou s orieškami, Perníkovým korením a Vanilkovou pastou

Vianočná štóla s orieškami a mandľami – Suroviny ( na asi 20 porcií):

Na náplň:

  • 200 g krému z lieskových orieškov
  • 200 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
Vianočná štóla s orieškami a mandľami

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g strúhaných mandlí
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • do pečiva s vínnym kameňom
  • 175 g cukru
  • 1 zarovnanú KL perníkového korenia
  • 1 zarovnanú KL mletej škorice
  • štipku soli
  • 1 KL Vanilkovej pasty
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 vajce

Na potretie a posypanie:

  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 zarovnané PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie

Postup:

Na prípravu náplne v mise zmiešame krém z lieskových orieškov s orechmi.

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, cukrom, korením, škoricou a soľou. Pridáme pastu, tvaroh, maslo a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát s rozmermi 30 × 35 cm. Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta a necháme po stranách asi 3 cm voľný okraj. Okraje prehneme k náplni a vytvoríme štólu. Štólu opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Čas prípravy: asi 40 minút

Čas pečenia: asi 60 minút

Horúcu štólu potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom, pocukrujeme a necháme vychladnúť. Vianočná štóla s orieškami a mandľami je hotová.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1453 kJ / 347 kcal1796 kJ / 429 kcal
Tuky21,34 g26,34 g
Sacharidy32,16 g39,70 g
Bielkoviny7,35 g9,07 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach