Viedenský rezeň

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je veľmi tenký, obalený, vypražený rezeň, ktorý sa robí zásadne z teľacieho mäsa. Patrí k špecialitám viedenskej kuchyne. Podáva sa k nemu spravidla plátok citrónu a kopček brusníc a ako príloha zemiakový šalát s octovo-olejovou zálievkou. U nás na Slovensku sa najčastejšie robí z bravčového alebo hydinového mäsa a podáva sa zemiakovým majonézovým šalátom. Rovnako dobre sa ako príloha hodia varené alebo opekané zemiaky.

Suroviny na Viedenský rezeň ( rozpočet pre 4 osoby ):

200 g teľacieho stehna, múka, vajce, jemná žemľová strúhanka na obalenie, soľ, korenie, 1 PL 33 % smotany, 500 g bravčovej masti, 100 g masla, čučoriedky – na servírovanie, pomaranč – na servírovanie

Postup:

Rezne natenko rozklepeme, osolíme, okoreníme. Obalíme v trojobale: najskôr v múke, potom v zmesi rozšľahaného vajíčka a smotany a napokon v strúhanke. Zmiešame masť s maslom, ktoré rozohrejeme a pripravené rezne do zlatista vypražíme. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nakrájame na kolieska a opečieme na masle. Dôležité je, aby rezeň v tuku plával. Pri obracaní do rezňa nepicháme vidličkou. Pomaranč rozdelíme na dve polovice. jednu pokrájame na plátky, druhú odšťavíme. Šťavu premiešame s čučoriedkovým džemom. Rezne podávame s opekanými zemiakmi ozdobené pomarančom a čučoriedkovou omáčkou.

Mohlo by vás zaujímať

Loštický rezeň

Loštický rezeň

15 minútSuroviny: 150 g Olomouckých tvarůžkov, 400 g mletého bravčového pliecka, 1 vajce, 5 strúčikov cesnaku, strúhanka, soľ, korenie, majoránka, olej Postup: Mäso zmiešame s nastrúhanými tvarůžkami, pridáme vajce,… Čítaj ďaľej

Rezne môžeme pripraviť aj v rúre. Obalené rezne najskôr ponoríme do rozpustého tuku a potom ich uložíme na plech. Je dobré použiť papier na pečenie. Pečieme v rúre pri teplote cca 180° C až kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení odstránime papierovou utierkou prebytočný tuk a servírujeme.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach