15 minút
Suroviny na víno z čiernej bazy:
1,25 l bobuliek čiernej bazy
4 l vody
1,5 kg cukru
vínne kvasinky (odporúčame Portské)
Postup:
Plody čiernej bazy opláchnite a vložte do hrnca. Prilejte 4 litre vody a varte asi 20 minút. Po vychladnutí plody čiernej bazy dobre vytlačte a do šťavy, ktorú takto získate, pridajte cukor. Roztok nechajte prejsť varom a potom ho odstavte.
Až bude šťava vlažná, pridajte vínne kvasinky (riaďte sa dávkovaním na obale) a nechajte ju v dostatočne veľkej nádobe – demižóne (nádobu naplňte iba do troch štvrtín) s kvasnou zátkou kvasiť. Až víno z čiernej bazy dokvasí, stočte ho do fliaš, zazátkujte a uložte do chladu.