Víno z čiernej bazy

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny na víno z čiernej bazy:

1,25 l bobuliek čiernej bazy

4 l vody

1,5 kg cukru

vínne kvasinky (odporúčame Portské)

Víno z čiernej bazy

Postup:

Plody čiernej bazy opláchnite a vložte do hrnca. Prilejte 4 litre vody a varte asi 20 minút. Po vychladnutí plody čiernej bazy dobre vytlačte a do šťavy, ktorú takto získate, pridajte cukor. Roztok nechajte prejsť varom a potom ho odstavte.

Až bude šťava vlažná, pridajte vínne kvasinky (riaďte sa dávkovaním na obale) a nechajte ju v dostatočne veľkej nádobe – demižóne (nádobu naplňte iba do troch štvrtín) s kvasnou zátkou kvasiť. Až víno z čiernej bazy dokvasí, stočte ho do fliaš, zazátkujte a uložte do chladu.