Zapečené marhuľové palacinky

Doba prípravy 15 minútEnergia: 424 kcal.Náročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 424 kcal

Suroviny (rozpočet pre 4 porcie):

Na palacinkové cesto: 8 dkg múky, cca 1/8 l mlieka, 2 polievkové lyžice oleja alebo číreného masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 1/4 citróna, 2 čajové lyžice vanilínového cukru, soľ
Na plnku: 70 dkg marhúľ, 10 dkg kryštálového cukru, šťavu z 1/2 citróna, 1 škoricovú tyčinku
Na krém: 1 čaj. lyžicu vanilkového krému v prášku alebo škrobovej múčky, 1/4 l sladkej smotany, 2 žĺtky, 4 dkg kryštálového cukru, 1 čaj. lyžicu vanilínového cukru, 4 dkg masla, soľ, 1 čaj. lyžicu marhuľovice, 1/16 l sladkej smotany, čírené maslo alebo olej

marhuľové palacinky

Postup:

Pripravíme cesto zmiešaním múky, mlieka, vajca, žĺtka a oleja. Pridáme do cesta postrúhanú citrónovú kôru, 1 čajovú lyžicu vanilínového cukru a štipku soli. Pretrieme polotekuté cesto cez sitko a necháme 20 minút odpočívať. Umyjeme marhule, odstránime kôstky a pokrájame na mesiačiky. Dáme zovrieť 1/8 l vody, do ktorej sme pridali kryštálový cukor, citrónovú šťavu, škoricovú tyčinku, zvyšok vanilínového cukru a potom v nej udusíme domäkka marhuľové mesiačiky. Scedíme, šťau zachytíme. Rozmixujeme marhúľ s polovicou zachytenej šťavy a zvyšok marhúľ primiešam do vzniknutého pyré.

Krém: Pomiešame škrobovú múčku so 4 lyžicami smotany a pridáme žĺtky. Privedieme do varu zvyšok sladkej smotany, kryštálový cukor, vanilínový cukor, maslo, štipku soli a marhuľovicu. Vmiešame do omáčky žĺtkovo-múčkovú zmes a necháme zovrieť za stáleho miešania. Vyšľaháme omáčku v mixéri na jemný krém a odložíme do chladničky. Tesne pred pečením palaciniek krém premiešame. Vyšľaháme sladkú smotanu na šľahačku a opatrne vmiešame do krému. Rozpálime v panvici malé množstvo oleja, rovnomerne nanesieme malé množstvo cesta tak, aby bola pokrytá celá plocha dna panvice. Upečieme palacinku do zlatožlta. Naplníme palacinky marhuľovou plnkou, poskladáme palacinky na štvrtiny, polejeme krémom a pečieme pri teplote 250°C.