Jemne pikantné zázvorové kolieska s citrónovou kôrou a perníkovým korením sú výborné ako vianočné pečivo alebo sušienky k čaju.
Suroviny na zázvorové kolieska (vystačí na asi 100 kusov):
Na cesto:
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 150 g hladkej múky
- 35 g strúhaných mandlí
- štipku soli
- ½ KL Sódy bikarbóny
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry
- 100 g trstinového cukru
- 35 g kandizovaného zázvoru (nakrájaného na tenké pásiky)
- ½ KL mletého zázvoru
- ½ KL perníkového korenia
- 125 g zmäknutého masla
- 50 g agávového sirupu
- 2 PL lesného tekutého medu
- 1 žĺtok
Na potretie a obalenie:
- 1 bielok
- 1 KL vody
- trošku trstinového cukru
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky, mandle, soľ, sódu, kôru, cukor, zázvor a korenie. Pridáme maslo, sirup, med a žĺtok a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vytvoríme valčeky s Ø 1,5 cm a odložíme ich asi na hodinu do chladničky.
Na potretie zmiešame bielok s vodou a valčeky pomocou štetca alebo pierka potrieme. Obalíme v cukre a nakrájame na 0,5 cm plátky. Plátky rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas prípravy: asi 20 minút
Čas pečenia: asi 20 minút
Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)
Kolieska necháme vychladnúť.
TIP: Namiesto agávového sirupu môžeme použiť med.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 105 kJ / 25 kcal | 1758 kJ / 420 kcal |
Tuky | 1,18 g | 19,69 g |
Sacharidy | 2,36 g | 39,29 g |
Bielkoviny | 0,38 g | 6,34 g |
Zdroj: Dr.Oetker