Zázvorové kolieska

Doba prípravy 40 minútEnergia: 25 kcal.Náročnosť

Jemne pikantné zázvorové kolieska s citrónovou kôrou a perníkovým korením sú výborné ako vianočné pečivo alebo sušienky k čaju.

Suroviny na zázvorové kolieska (vystačí na asi 100 kusov):

Zázvorové kolieska
Zázvorové kolieska

Na cesto:

  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 35 g strúhaných mandlí
  • štipku soli
  • ½ KL Sódy bikarbóny
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry
  • 100 g trstinového cukru
  • 35 g kandizovaného zázvoru (nakrájaného na tenké pásiky)
  • ½ KL mletého zázvoru
  • ½ KL perníkového korenia
  • 125 g zmäknutého masla
  • 50 g agávového sirupu
  • 2 PL lesného tekutého medu
  • 1 žĺtok

Na potretie a obalenie:

  • 1 bielok
  • 1 KL vody
  • trošku trstinového cukru

Ešte potrebujeme:

  • 2 plechy na pečenie

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky, mandle, soľ, sódu, kôru, cukor, zázvor a korenie. Pridáme maslo, sirup, med a žĺtok a ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vytvoríme valčeky s Ø 1,5 cm a odložíme ich asi na hodinu do chladničky.

Na potretie zmiešame bielok s vodou a valčeky pomocou štetca alebo pierka potrieme. Obalíme v cukre a nakrájame na 0,5 cm plátky. Plátky rozložíme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Čas prípravy: asi 20 minút

Čas pečenia: asi 20 minút

Čas pečenia: asi 10 minút (1 plech)

Kolieska necháme vychladnúť.

TIP: Namiesto agávového sirupu môžeme použiť med.

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia105 kJ / 25 kcal1758 kJ / 420 kcal
Tuky1,18 g19,69 g
Sacharidy2,36 g39,29 g
Bielkoviny0,38 g6,34 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach