Zemiakový chlieb

Doba prípravy 70 minútEnergia: 330 kcal.Náročnosť

Chlebík sa v našej rodine pekával od nepamäti. Pekávala ho moja svokra, ktorá pochádza z pekárskej rodiny. Vždy sme ju chválili, hlavne čo sa týka chlebíka. 🙂

Keď sme chceli dať chlieb do daru, alebo si len tak pochutiť na luxusnejšej striedke, do cesta pridávala aj zemiak. Chlebík zostal vláčny tak, že sme ho jedli aj samotný. Nebolo k nemu treba nič viac. Tiež to poznáte?

Suroviny na zemiakový chlieb:

1/4 kg sypkých zemiakov, 1/16 l mlieka, 1/2kg hladkej múky, 1 dkg soli, 3 dkg droždia, 8 dkg kryštálového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 10 dkg tekutého masla, 20 dkg zmesi sušeného ovocia, vajce na natieranie, citrónovú kôru, vanilínový cukor

Zemiakový chlieb
Obrázok od congerdesign z Pixabay

Postup:

Uvarené (studené) prepasírované zemiaky zmiešame s múkou a spracujeme so soľou, cukrom, roztopeným maslom, vajcom a droždím, ktoré sme rozpustili v mlieku, na cesto, ktoré necháme kysnúť 1 hodinu. Pokrájame sušené ovocie na malé kocky a zapracujeme do cesta. Rozdelíme na dva rovnako veľké kusy a ešte raz krátko premiesime. Vystelieme plech papierom na pečenie, položíme naň zemiakové chleby a necháme ich kysnúť pri max. 40°C asi 20 minút. Predhrejeme rúru na 160°C. Natrieme rozhabarkovaným vajcom povrch chlebov a zarežeme nožom tak, aby vznikli štvorce s dĺžkou strany od 2 do 3 cm. Chleby pečieme v predhriatej rúre asi 3/4 hodiny. Zemiakový chlieb podávame.

Energetická hodnota jedného ks: 330 kcal