Žerucha – doplňte si energiu a obnovte si zásobu vitamínov

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Únava, stres, vyčerpanie. Nedajte sa nimi zastrašiť. Obnovte si zásobu energie a vitamínov práve žeruchou. Ide o drobnú šalátovú zeleninu s pikantnou, mierne štipľavou chuťou. pripomínajúcou reďkovku a špecifickou vôňou.  Je to druh zeleniny, nenáročný na pestovanie a ročné obdobie.

Žerucha
https://www.shutterstock.com

V antickom období ju považovali za liečivú rastlinu, ktorá čerpá svoju silu z pôdy. Na našom území sa vyskytuje od konca 19. storočia. Žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínu C, je zdrojom vitamínu B1 a beta karoténu. Posilňuje imunitu, zbavuje telo toxínov a zabraňuje degeneratívnym procesom v bunkách. Obsahuje množstvo minerálnych látok ako draslík, vápnik, železo a horčík. Lístky žeruchy majú veľa chrómu, ktorý reguluje napríklad pocit nasýtenia a znižuje tak silný pocit hladu. Žerucha je bohatá na železo, pomáha pri chudokrvnosti a odstraňuje pocit únavy. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Je vhodné pridávať ju do tučnejší a ťažších jedál, uľahčuje tak trávenie. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Avšak denná dávka žeruchy by nemala presiahnuť jednu polievkovú lyžicu.

Ako žeruchu pripravovať?

Žeruchu konzumujte zásadne v čerstvom stave, varením by dostala horkú chuť. Je vhodná na dochutenie šalátov, nátierok alebo omáčok. Zdravou variantou je napríklad chlieb s maslom či syrom posypaný práve žeruchou. Je ideálna na zdobenie obložených chlebíčkov či mís.

Pestovanie

Do plytkej misky vložte vatu, piesok alebo akúkoľvek zeminu a nahusto posypte semienkami žeruchy. Rastlinky potrebujú dostatok vlahy, preto udržujte podstielku neustále vlhkú. A o päť dní si môžte vychutnať svoju vypestovanú žeruchu Určite vyskúšajte aj klíčky žeruchy, obsah vitamínov je v nich až o 500% vyšší ako vo vyrastenej rastline a sú ľahko stráviteľné. Príprava klíčkov je veľmi jednoduchá. Vhodné klíčky namočte do vody na 8-10 hodín. Vodu zlejte a semená dostatočne opláchnite. V nasledujúcich dňoch postupujte rovnako. Pri klíčení nemusia semená ležať vo vode, ale musia byť neustále vlhké. Do troch, štyroch dní by sa mali rozvinúť listy klíčkov, ktoré môžte konzumovať. Rozdielom medzi klasickým pestovaním a klíčkami je svetlo. Klíčky ho nepotrebujú.