Bylinková alchýmia – Svet byliniek ako na dlani

Svetoznáma bylinkárka Rosalee de la Foret vás vo svojej unikátnej knihe Bylinková alchýmia zavedie do sveta najznámejších bylín a korenín a prezradí vám ich tajuplné liečivé účinky.
Bylinky sú neoceniteľnými pomocníkmi nielen v liečiteľstve, ale osvedčili sa aj v každodennom živote,“ vysvetľuje autorka. „Dodávajú krásu a rovnováhu a prinášajú pokoj vo svete, ktorý občas pôsobí bláznivo. Predstavte si svet bez bylín… nemožné! Bez rastlín by neexistoval život, ako ho poznáme. Tieto zelené organizmy vdychujúce oxid uhličitý, bohaté na chlorofyl a plné živín skrátka potrebujeme, aby sme dýchali, žili, boli.“

Bylinková alchýmia
Bylinková alchýmia

V knihe Bylinková alchýmia spája starovekú múdrosť s moderným vedeckým poznaním a vkladá moc klasických byliniek a korenín, ako sú baza, šípky, škorica či klinček, znova do vašich rúk.
Prostredníctvom veľmi osobného rozprávania vám Rosalee prezradí tajomstvá, ako tieto bylinky a koreniny efektívne používať a kombinovať pri každodennej príprave pokrmov, nápojov, liečivých mastí a tinktúr tak, aby liečili vaše telo i myseľ.


V knihe nájdete recepty napríklad na:

  • škoricový čaj, ktorý upokojí podráždené hrdlo
  • kardamómovo-čokoládový koláč pre zdravé srdce
  • cesnakový hummus na podporu imunity
  • návod, ako si pripraviť balzam z kajenského korenia na uvoľnenie svalov.

Bylinková alchýmia je poučná, stručná a prehľadná kniha. Vzácne sú najmä jej recepty. Knihu rozdelila na dve časti.
V prvej časti nás sprevádza k bylinkám a koreninám – aké sú ich liečivé účinky a ktoré bylinky sú vhodné na vašu chorobu. Tiež zrozumiteľne ukazuje, ako z tejto knihy vyťažiť to najlepšie.
V druhej časti sa venuje konkrétnym bylinkám a koreninám, a to v kapitolách Ostré, Slané, Kyslé, Horké a Sladké.

Rosalee de la Forêt je celosvetovo uznávaná bylinkárka, ktorá ľuďom s radosťou pomáha objavovať svet bylinkárstva a prírodného liečiteľstva. Vyvinula jedinečnú metódu liečenia, ktorá je podobne ako ajurvéda založená na typológii osobnosti s dôrazom na prevládajúce vlastnosti tela (studené, teplé, suché, vlhké).
Vďaka tejto metóde momentálne slávi úspechy v liečení aj náročných akútnych či chronických ochorení. Pri starostlivosti o zdravie svojich pacientov pritom používa tradičné lokálne bylinky a koreniny ako napríklad bazalku, šípky, bazu, čierne korenie, klinček.

Milan Buno, literárny publicista

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach