Čítanka pre hladných, maškrtných a gurmánov

„Pri študovaní histórie stolovania, prípravy jedál, spôsobu kultivácie jednotlivých surovín a plodín sa pred vami postupne rozprestrie ohromujúci príbeh ľudskej civilizácie – plný driny, bolesti, ale aj výnimočnej vynaliezavosti, vtipu a krásy.“ – Jozef Koleják

Jozef Koleják od roku 2011 prispieva do časopisu týždeň pravidelnou rubrikou o jedle a vo Vydavateľstve SLOVART práve vychádza výber z jeho textov v publikácii Toto nie je kuchárska kniha.

Čítanka pre hladných

V tejto knižke s podtitulom Čítanka pre hladných, maškrtných a gurmánov je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách: rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických. Dozvieme sa, že slovenská národná surovina vlastne nie je vôbec slovenská, a aj to, ktoré potraviny a prečo sa spájajú s erotikou. Zaujímavé čítanie nielen pre tých, čo s chuťou varia, ale aj pre tých, čo radi jedia. Čítanka pre hladných – tento výber tak trošku rozmarných životopisov základných surovín je určený všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť niečo viac o základných potravinách, bežných aj exotických, aj tým, ktorí sa chcú naučiť, ako na niektorú menej bežnú surovinu, ale aj tým, ktorí sa radi prehŕňajú v etymologickom slovníku.