Moje skvelé koláčiky

Moje skvelé koláčikyLucia Súkeníková je kulinárska experimentátorka zamilovaná do varenia, autorka kníh Moje skvelé jedlo a novinky Moje skvelé koláčiky, ktorá práve prišla na pulty kníhkupectiev. “Milujem koláče, milujem pečenie. A budem rada, ak touto vášňou nakazím aj Vás. Nech je koláčik tým dôvodom, pre ktorý prerušíte každodenný zhon a na chvíľu vypnete,” odkazuje Lucia.

Počas roka máme 365 príležitostí spríjemniť si život koláčikom.

Táto jedinečná kniha vám ponúka skvelé recepty na sladké a slané dezerty s múkou, bez múky, s ovocím i bez ovocia, pečené i nepečené, ale aj také, ktoré sú vhodné pre maškrtníkov s potravinovou intoleranciou. Sú to koláčiky na každý deň, ich príprava je jednoduchá a rýchla, no nájdete tu aj náročnejšie recepty na slávnostné príležitosti.

Tematicky je kniha Moje skvelé koláčiky rozdelená podľa ročných období, pretože v každom období si môžeme dopriať niečo chutné z čerstvého ovocia či zo zeleniny. Zároveň však autorka do knihy zaradila aj kapitolu s celoročnými receptami, na ktorých si môžete zamaškrtiť bez ohľadu na ročné obdobie. Ako je už u nej zvykom, vždy siaha po alternatívnych a zdravších surovinách. O ktoré ide, sa dočítate v prvých kapitolách. Stále však platí, že všetky suroviny potrebné na prípravu receptov sú ľahko dostupné, nájdete ich v záhradke, na trhu alebo v bežnom obchode s potravinami.

„V kuchyni sa vždy snažím o to, aby príprava jedla bola jednoduchá a rýchla. Žijeme v rýchlej dobe. To však neznamená, že nemôžeme dobre a kvalitne maškrtiť, aby sme sa po jedle cítili príjemne a nemali výčitky svedomia, že budeme o nejaké to kilo ťažší,“ usmieva sa sympatická Lucia.

Recept z knihy Moje skvelé koláčiky:

Čokoládová torta

Recept na túto skvelú tortu mi dnes priniesla kolegyňa. Veľmi sa mi pozdával, no trošku som si ho upravila do svojej verzie, veď ma poznáte…

Suroviny:
Na korpus: 4 vajcia, štipku soli, 130 g trstinového cukru, 150 g vysokopercentnej čokolády (74 %), 190 g kokosového oleja (alebo masla), 2 lyžice polohrubej špaldovej celozrnnej múky, 1 vínny kameň (bezfosfátový prášok do pečiva)
Na polevu: 500 ml šľahačky (33 % šľahačkovej smotany), 300 g vysokopercentnej čokolády (74 %), tortová forma s priemerom 20 cm

Moje skvelé koláčiky

Postup:
Kokosový olej rozpustíme s čokoládou, pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme žĺtky a múku zmiešanú s bezfosfátovým práškom do pečiva.  Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh a opatrne ho na záver zakomponujeme do cesta. Dáme piecť na 170 stupňov na menší plech (formu) asi na 25 minút. Po upečení nám stred korpusu trošku prepadne, čo však nie je na škodu, pôjde tam krém. Krém si pripravíme tak, že zohrejeme 500 ml smotany a rozpustíme v nej čokoládu. Počkáme, kým to celé 2-krát zabuble a odstavíme z ohňa. Polevu necháme vychladnúť a odstáť, kým nestuhne a potom ju natrieme na vychladnutý korpus. Posypeme čokoládovými hoblinami, skvele sa k tejto kombinácii hodí aj banán či maliny, môžeme nimi tortu ozdobiť.

Ďalšie desiatky úžasných zákuskov, tort a dezertov nájdete v novinke Moje skvelé koláčiky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach